U bevindt zich op: Home Projecten Over de Zorgbalans: achtergrond en aanpak

Over de Zorgbalans: achtergrond en aanpak

De Zorgbalans geeft een overzicht van de prestaties van de Nederlandse gezondheidszorg en het functioneren van het zorgsysteem in bredere zin.

Het RIVM maakt de Zorgbalans sinds 2006 in opdracht van het ministerie van VWS en in nauwe samenwerking met een groot aantal onderzoeksinstituten en universiteiten. De Zorgbalans geeft een overzicht van de prestaties van de Nederlandse gezondheidszorg en het functioneren van het zorgsysteem in bredere zin. Het RIVM maakt de Zorgbalans sinds 2006 in opdracht van het ministerie van VWS en in nauwe samenwerking met een groot aantal onderzoeksinstituten en universiteiten. De wijze waarop het begrip ‘prestaties’ is uitgewerkt, sluit aan bij de zogenaamde ‘systeemdoelen’ waarvoor de minister van VWS verantwoordelijk is: kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg.

De kern van de Zorgbalans bestaat uit 140 indicatoren die gezamenlijk een beeld schetsen van het functioneren van de gezondheidszorg en het zorgsysteem. De Zorgbalans 2014 bevat naast de indicatoren, een meer diepgaande uitwerking van twee thema’s: transparantie van kwaliteit en het functioneren van het stelsel voor curatieve zorg. Daarnaast wordt in het rapport pas op de plaats gemaakt en teruggeblikt op de afgelopen vier jaar: welke belangrijke veranderingen zijn er gaande? Wat gaat goed en wat minder goed?

Zie voor meer informatie hoofdstuk 1 (pdf, 119 kB) van de Zorgbalans.

Medewerkers

Zie Bijlage 1 Medewerkers (pdf, 42,2 KB) om te kijken welke personen er allemaal aan de Zorgbalans hebben meegewerkt.

 

Zoeken:

Service